четверг, 21 января 2021 г.

 Нетрадиційні форми роботи з батьками вихованців ДНЗ


    Організація повноцінної взаємодії педагогів і батьків є сьогодні одним із найважливіших завдань, що стоїть перед колективом ЗДО.

   Головне завдання дитячого садка   у роботі з батькам  -  підвищення педагогічної освіти батьків шляхом   організації та проведення інформаційно – педагогічних заходів, як  одного із принципово важливих чинників успішного розвитку та виховання дітей дошкільного віку.

      Для більшості сучасних батьків традиційні форм педагогічної просвіти (лекції, доповіді, загальні консультації тощо) є малоефективними.

Тому основна  робота вихователя з батьками має проводитись  через використання інноваційних форм роботи таких,  як:  

-         Спільні акції  з батьками та дітьми «День добрих справ», «День довкілля».

-         Випуск сімейних газет «Ми любимо спорт», «Буду я природі другом», «Вихідний день нашої сім’ї».

-         Виставки  фоторобіт виконаних дітьми та їх батьками «Маскарадний костюм», «Дизайн дитячої кімнати», «Віконечко в природу

Найбільш ефективним та  актуальним інтерактивним методом співпраці з батьками педагоги є  метод проектування, який активно впроваджують в освітній процес.

Проектна діяльність унікальна, адже мало того, що вона інтегрує кілька методів навчання і виховання, також вона дозволяє активно залучати в освітній процес батьків.  Залучення батьків до спільних проектів, позитивно  впливає на встановлення дитячо – батьківських відносин, на активність батьків у спільній освітньо – виховній  роботі.

Педагоги закладу  разом з батьками працюють,  як над короткостроковими проектами, так і над довгостроковими.

    Цікавою формою налагодження довірчих відносин і взаєморозуміння ЗДО з сім'єю є виставки спільної творчості дітей, батьків та вихователів на різні теми. Проведення таких виставок, як: «Осінній вернісаж», «Ой весела в нас зима», «Весна – красна », «Літо радісна пора, любить літо дітвора!» стало стимулом розвитку естетичних почуттів наших вихованців, стимулом до спільної діяльності дітей і батьків.

Однією з форм забезпечення єдності суспільного та сімейного виховання є створення інформаційних видань для батьків

Педагогічний колектив і колектив батьків – це єдиний живий організм, який об’єднує спільна мета і діяльність, гуманні стосунки та висока відповідальність.

В.О. Сухомлинський писав : « Дитинство – найважливіший період життя, не підготовка до майбутнього життя, а справжнє, яскраве, самобутнє, неповторне життя. І від того, яке було дитинство, хто вів дитину за руку в дитячі роки, що ввійшло до її розуму і серце з навколишнього світу, - від цього значною мірою залежить , якою людиною стане сьогоднішній малюк».

Комментариев нет:

Отправить комментарий