вторник, 5 января 2021 г.

 

ШПАРГАЛКА ДЛЯ ВИХОВАТЕЛЯ

Відповіді на запитання маленьких «чомучок» - дослідників природи.

Чи небезпечний грім?

Багато людей лякаються, коли чують грім під час дощу. Однак лякатися грому немає сенсу. До того часу як його звук досягне вас, електричний розряд блискавки, яка і викликала грім, вже давно згасне.

Чи треба боятися блискавки?

Мабуть, так. Бо відомі випадки. коди блискавки не тільки псували речі, а й убивали людей. Однак якщо правильно поводити себе під час блискавки (не бігати по полю, не ховатись під деревом, яке стоїть окремо), то шансу, що у вас потрапить блискавка дуже мало.

Коли на небі, під час дощу вночі, засяє яскрава блискавка, на мить стає світло, як вдень. Звичайно, блискавки з’являються між двома хмарами. Іноді блискавка б’є із хмари в землю чи в якийсь предмет на її поверхні, а іноді буває, що і навпаки! Під час розряду блискавки в повітрі з’являються місця високого та низького тиску. Вони з силою «зіштовхуються», і ми чуємо гуркіт, який називаємо громом.

Звідки береться град?

Град - це дуже цікаве явище, яке являє собою градини, велика кількість яких летить до землі, із такою силою падають на Землю та різні предмети, що це приносить шкоду. Як правило, град іде в теплу погоду, і часто разом із ним ідуть дощ, блискавка, грім. Він утворюється, коли краплини дощу проходять через холодні частини атмосфери, і замерзають. Одиночні краплини перетворюються, звичайно, на маленькі градини, але потім із ними відбуваються дивні перетворення. Коли вона падає вниз, така градина може наштовхнутись на зустрічний потік повітря. Тоді вона знову підіймається вгору - туди, де краплини дощу ще не встигли замерзнути. Деякі краплини «прилипають» до неї, і тоді вона знову спускається в холодні частини атмосфери, замерзаючи. Внаслідок цього розмір градин стає більшим. Градина може зробити декілька таких «мандрівок», аж поки вона не стане такою важкою, що повітря більше не зможе її тримати. Ось тоді вона і почне свій шлях до землі. Іноді за град приймають суміш снігу із дощем, чи достатньо твердий різновид снігу.

Звідки береться вітер?

Інколи ми виходимо на вулицю, щоб отримати задоволення від ясної погоди. Однак не встигаємо пройти і декілька кроків, як раптом здіймається вітер. І хоча ми його не бачимо, проте добре відчуваємо на обличчі та руках, не маючи уявлення звідки він узявся. Вітер - це рух повітряних мас над землею. Що заставляє повітря рухатись? Відповідь на запитання одна і таж - зміна температури. Під час нагрівання повітря розширюється, стає легше і піднімається вгору. На його місце рухається більш важче повітря. Це і є вітер!

Навіщо нам повітря?

Ми не можемо побачити повітря. Повітря - невидимка. Воно всюди: навколо нас і високо в небі. У чистого повітря немає ані кольору, ані смаку, ані запаху, тому ми його не помічаємо. Без повітря на землі не було б річок, морів, океанів, небо було б чорного кольору, а на землю не впала б жодна краплинка дощу. Без повітря ми б змерзли, чи навпаки - нас би спалили пекучі проміння сонця. Говорити, слухати нам також допомагає повітря, бо тільки в повітрі може розповсюджуватись звук. Де нема повітря - там тиша.

Без повітря неможливо прожити навіть і пяти хвилин. Воно потрібне для дихання людям, рослинам, тваринам. Та й само слово повітря «утворено від слова «дихати». Що ж таке повітря? Чим ми дихаємо? Повітря - суміш різних газів: азоту, кисню, вуглекислого газу. Найголовніший газ для людей і тварин, який є в повітрі, - кисень. Ми вдихаємо повітря, яке багате на кисень, пропускаємо його через себе, а видихаємо вже не кисень, а вуглекислий газ. Чому ж у повітрі не закінчується, якщо так багато людей ним дихають? А тому, що кисень нам дають зелені рослини. Вони вбирають у себе вуглекислий газ, який видихають люди, а виділяють кисень. Так і живуть допомагаючи один одному дихати, людина і рослина.

Що таке туман?

Тумани ми можемо спостерігати у безвітряну погоду в будь-яку пору року: влітку, взимку, весною, восени.

Літні тумани - теплі. В туманні липневі ночі краще ростуть трави, овочі і ягоди. Їх так і називають: «грибні» і «огіркові» тумани. Ввечері, після заходу сонця над річками, над долами починає з’являтися димка молочного кольору. Поступово вона затягує все і ховає з наших очей. Це народжується туман.

Вранці сонце і легкий вітерець розганяють туман, і він безслідно зникає. Особливо часті тумани восени. Цієї пори в прохолодному повітрі багато маленьких водяних краплинок, які піднялися над землею. У туманний осінній ранок на вулиці сиро і прохолодно. Невидимі краплини води лягають на наш одяг, обличчя, руки, нібито ми ідемо крізь хмарку. Та це і є хмарка, просто вона з’явилась над землею низько. Взимку тумани з’являються рідко, але не зникають навіть удень. Туман утворюється так само як і дощ: тепле та вологе повітря підіймається від нагрітої землі і зустрічається з більш прохолодним. Водяна пара із повітря перетворюється в маленькі краплини води. Ці краплинки такі маленькі, що не падають, а висять у повітрі, доки їх не прожене вітер чи не висушить сонечко.

Що таке «бабине» літо?

Так у народі називають здавна період м’якої, сонячної, теплої погоди, яка встановлюється восени після короткочасних похолодань. З цими погожими днями ніби повертається літо. Тривалість цього періоду чудової днини на початку осені в різні пори року буває різна, як час його початку. Зазвичай це один - два тижні, що випадають на середину вересня, але в інші роки це може бути і кінець вересня, або навіть і початок жовтня. У деяких місцевостях «бабине» літо очікують до певної дати - 14 вересня.

Чому ранньою весною в лісі дерева іноді « стріляють»?

Це тріскається кора на стовбурах дерев, що нагріваються з одного боку сонячним промінням і залишаються холодним з другого. Різниця температури створює велику напругу в корі дерева, внаслідок чого вона де-не-де розривається сильним і різким звуком, що нагадує постріл.

Як сніг може гріти землю і рослини, адже він холодний?

Сніг, що вкриває землю, схожий на ковдру: сам собою він тепла не дає, але перешкоджає його втраті земною поверхнею, зменшує промерзання ґрунту, й сприяє кращому збереженню коріння рослин. Завдяки тому, що між сніжинками є вільний простір, в якому міститься повітря, сніг набуває теплоізоляційної властивості, особливо тоді, коли він пухкий. Ясними морозними ночами поверхня снігу вихолоджується, завдяки випроміненню в атмосферу й у космічний простір, але на деякій глибині в снігу й під ним температура під ним значно вища, ніж на його поверхні, і крім того, снігове покриття перешкоджає зворотному випромінюванню тепла з поверхні землі.

Як тепер літні птахи дізнаються дорогу?

Різні птахи по - різному орієнтуються в дорозі. Деякі можуть добре розрізняти з гори великі постійні орієнтири; узбережжя моря, гірські хребти, річкові долини, через які пролягає їхній маршрут. Є птахи, які орієнтуються за сонцем; а є такі, які здійснюють переліт у ночі й орієнтуються за зорями (наприклад, журавлі). Окремі види птахів здатні орієнтуватись і тоді, коли за хмарами не видно ні сонця, ні зірок. Вони знаходять напрямок польоту за магнітними силовими смугами магнітного поля землі, для цього в їхньому організмі є своєрідний чутливий компас. Вчені вважають, що птахи мають трохи інакші, порівняно з людиною органи чуття: вони бачать, чують і відчувають світ навкруг по - іншому, ніж ми. Є птахи, чутливі до довгохвильових звуків, що випромінюють хвилі морського приливу, інші - до ультрафіолетового випромінювання. Це дає змогу їм орієнтуватися на місцевості в умовах. Що здаються нам недоступними.

Як виникають пухнасті гілочки на деревах узимку і як це називати: інеєм чи памороззю?

Іній і паморозь - два різновиди твердих кристалічних опадів з морозяного повітря. На відміну від звичайного снігу, їх випадання не пов’язане з хмарами і може відбуватися за ясної погоди. Іній утворюється на поверхні ґрунту, трави, снігового покриву. Різних предметів, що мають незначну теплопровідність, в ясну , тиху погоду, коли відбувається сильне вихолоджування земної поверхні та її температура стає нижчою від температури повітря. Водяна пара, що є в повітрі, на поверхні багатьох тіл з газоподібного стану переходить одразу в твердий, оминувши рідку стадію; при цьому утворюються кристалики льоду у вигляді шестикутних призм, пластинок і тупокінцевих голок. Іній може відкладатися і на гілках дерев, але вони не є такі пухнасті і ошатні, як це буває під час іншого явища - паморозі. Паморозь - утворюється під час осідання крижаних кристаликів на тонких і довгих предметах, проводах електромереж, тощо. Це відбувається найчастіше під час туману, слабкого вітру, з температурою повітря нижче 15 градусів. Кристалики льоду осідають на предмети з навітряного боку, утворюючи пишну, красиву бахрому, надаючи ошатного вигляду деревам, що стоять без листя в зимову пору. Під час сильного вітру і густого туману взимку, що частіше буває в горах, паморозь може осідати й у вигляді снігових зерен.

Як мороз висушує білизну на вулиці?

Що сильніший мороз, то менше в повітрі водяної пари, тобто сухіше повітря. У сухому морозному повітрі мокра білизна спочатку замерзає, вся вода перетворюється на лід, який потім поступово випаровується з тканини у зв’язку з великою кількістю сухого повітря Однак деяка кількість замерзлої води все - таки зберігається, що буває, коли білизна знову потрапляє в тепле приміщення, де розмерзається і стає злегка вологою. За температури повітря трохи нижче нуля, коли виморожування не відбувається, процес сушіння білизни буде тривалим і мало ефективним.

Комментариев нет:

Отправить комментарий